Cat costa optimizarea unui site?

Probabil nu este prea tare afirmatia ca industria noastra are o dificultate majora in a explica, atat costul acestor servicii SEO si constructia acestuia, cat si ce primeste Clientul in schimbul investitiei in optimizarea unui site (adica livrabilele).

Am analizat site-uri ale unor agentii digitale, asa cum suntem si noi, pentru a verifica acest fapt. Am gasit putine detalii cu privire la preturile pentru serviciile SEO, dincolo de generalitati sau chestiuni triviale, precum inscrierea in directoare. Cel putin la ora scrierii acestui articol, primele trei rezultate organice ale cautarii "cat costa optimizarea unui site" sunt articole care esueaza in a raspunde corect si transparent la intrebare. Stai si te intrebi cat de eficient este totusi Google pe aceasta chestiune :), dar despre asta in alt material.

Chiar si articole mai bine structurate, care acopera mai bine aceasta problematica, evita sa iti spuna direct ca optimizarea unui site nu este ieftina. Mai mult, avanseaza sume ridicole. Proiectul de optimizare a unui site NU este si NU poate fi ieftin. In cel mai bun caz, pentru a-l face sustenabil pe termen lung, proiectul poate fi impartit in etape mai ieftine.

Iata de ce nu poate avea un pret mic:

a) este laborioasa - ia timp pentru a fi bine facuta; din experienta noastra, durata acestor proiecte variaza, de regula, intre 30 si 60 de ore facturabile, atunci cand proiectele sunt punctuale, adica nu se intind pe o perioada mai lunga;

b) presupune detinerea cunostintelor necesare - da, pentru a sti ce facem trebuie sa invatam permanent, sa fim la curent cu ce este util si ce nu, cu ce este actual si ce nu. Nu este nici o diferenta intre munca unui Consultant Internet si cea a unui contabil sau avocat, toate trei aduc bani sau economisesc bani, deci trebuie recompensate.

c) depinde direct proportional de amploarea continutului avut la dispozitie, adica de marimea site-ului - de principiu, o pagina de site se optimizeaza pentru o singura fraza de cheie; de aceea, simpla cautare in Google de forma "site:[adresa_site-ului_tau.ro]" iti va arata cate pagini ale site-ului tau  "vede" Google, iar asta inseamna ca minim acele pagini trebuie optimizate, in prima etapa. Ori, munca de optimizare (on-page) a unei pagini de site dureaza cel putin 10-15 min.

d) depinde de segmentul de piata pe care activeaza afacerea respectiva - prin asta se intelege, de exemplu, ca piata rochiilor de seara este diferita de cea a sacourilor :), cea a dormitoarelor italienesti este altceva decat cea a dormitoarelor pentru copii, iar tapetul de lux este altceva decat tapetul pentru bai. Acesta, si chiar mai mult, este nivelul de segmentare si detaliu in care trebuie mers, atunci cand faci optimizarea.

e) depinde de concurenta pe segmentul de piata respectiv - adica ce tip de rezultate are pagina de cautare Google pe care imi doresc pozitionarea (Ranking-ul)? Sunt imagini, filme, harti? Sunt raspunsuri detaliate sau rezultate platite? Daca da, atunci cat de jos sunt "ingropate" rezultatele organice? Antreprenorule, chiar si primul tau competitor, care ocupa aceasta prima pozitie organica, cat trafic crezi ca mai reuseste sa atraga? Greu, nu? Si atunci de ce sa crezi ca intreaga munca, necesara pentru a razbate in acest hatis de rezultate, costa putin?

Tinand cont de aceste criterii de tarifare, care ar fi, in ziua de azi, afacerea serioasa, cu un site care se doreste optimizat, care sa fie atat de simpla, incat optimizarea sa se faca repede si, in consecinta, ieftin? Nu exista asa ceva. Singurul lucru care exista este perceptia gresita.

Ne-a luat ceva timp sa intelegem cum s-a nascut aceasta idee de banal si prin ricoseu, ieftin, in orice subiect legat de online, site-uri, seo samd. Perceptii "nascute dintr-un stranut" care, in final, nu fac decat sa amageasca clientii si sa amane maturizarea industriei online. O posibila explicatie ar fi in alt material ne vom referi pe larg la aceasta tara.

Deci recapituland, un proiect seo dureaza intre 30 si 60 de ore, cel mai probabil pentru 75% dintre site-uri, care activeaza in industrii competitive si au o oferta moderat de larga. La ora facturabila de 30 Eur, inseamna ca optimizarea unui site are un cost de referinta incepand cu 900 Eur.

Fata de aceasta referinta, se poate merge putin in jos sau mult in sus. In jos se merge doar daca site-ul are putine pagini, 20 - 30. Numarul de pagini ajuta la reducerea pretului. Analiza si cercetarea cuvintelor cheie, precum si a pietei, sunt aproximativ la fel ca la orice site.

In concluzie, daca plaja de tarife 900 - 1500 Eur acopera majoritatea proiectelor, iar un proiect are cateva etape, inseamna ca poate fi spart in elemente concrete pe o perioada de timp de 2 - 4 luni, investitia devenind astfel mai usor de sustinut.

 

Daca ai un proiect seo, te rog comenteaza sau trimite-ne detaliile acestuia - piata tinta, cuvinte cheie targetate, concurenta.

 

 

Note:

  • preturile din acest site nu contin TVA
  • dorim sa te ajutam in constructia bugetului si in estimarea investitiei tale. De aceea, toate plajele de estimare, din acest site, sunt menite a acoperi cea mai mare parte a situatiilor / proiectelor, speram inclusiv proiectul tau. Aceste estimari nu reprezinta o garantie sau o oferta ferma. Avem nevoie sa ne scrii detaliile proiectului tau.