Ce este Accesibilitatea Web? Cum facem un site sa fie accesibil?

Accesibilitate Web (AW) inseamna ca persoanele cu dizabilitati pot utiliza web-ul. Mai concret, Accesibilitatea Web inseamna ca persoanele cu dizabilitati pot percepe, intelege, naviga si interactiona cu web-ul, pot chiar contribui catre acesta. Accesibilitatea web inseamna totodata beneficii pentru alte categorii, cum ar fi cei varstnici, ale caror abilitati se depreciaza cu varsta.

Accesibilitatea web include toate dizabilitatile care afecteaza accesul la web, cum ar fi cele vizuale, auditive, fizice, de vorbire, cognitive sau neurologice.

Milioane de oameni prezinta dizabilitati care le afecteaza accesul la web. In present, majoritatea site-urilor sau aplicatiilor web au bariere de accesibilitate care fac dificila sau chiar imposibila utilizarea web-ului de catre aceste persoane. Pe masura ce tot mai multe site-uri devin accesibile, persoane cu dizabilitati sunt in masura sa foloseasca sau sa contribuie la internet in mod eficient.

Accesibilitatea web (AW) aduce, de asemenea, beneficii persoanelor fara dizabilitati. Un principiu de baza al AW este ca un site sa fie proiectat flexibil fata de diferite nevoi, preferinte sau situatii. Exemple de astfel de situatii pot fi: cineva care are o conexiune internet de slaba calitate, persoane cu dizabilitati temporare sau persoane in varsta care isi pierd anumite abilitati odata cu varsta.

De ce este importanta Accesibilitatea Web?

Internetul este o resursa a carei importanta este in continua crestere, din toate punctele de vedere: educational, comercial, administrativ, social sau al divertismentului si bunastarii personale. Este esential deci ca Internetul sa fie accesibil pentru a putea crea acces nediferentiat si sanse egale pentru persoanele cu dizabilitati. Web-ul accesibil permite acestor persoane sa fie mai active si mai implicate in societate.
Posibilitatea oferita persoanelor cu dizabilitati, de a accede la informatie si la interactivitate, poate fi sporita prin tehnologii web care sa inlature barierele catre media audio-vizuala sau printata.
O alta consideratie importanta este aceea ca organizatiile vor fi obligate prin lege, daca nu sunt deja, sa asigure accesibilitatea web.
In Romania, cel putin site-urile administratiei publice trebuie sa fie astfel dezvoltate incat sa fie asigurate principiile Accesibilitatile Web. Exista o lege pentru asta (link catre lege). Tu cate site-uri astfel construite cunosti?

Cum facem un site Accesibil?

In general, cand se vorbeste despre AW, responsabilitatea este pe umerii dezvoltatorului web. Totusi, software-ul web are si el rolul sau vital in AW. Soft-ul trebuie sa inlesneasca dezvoltatorilor sa produca site-uri accesibile si sa le evalueze.

A face un site sa fie accesibil poate fi simplu sau complex, in functie de o serie de factori, precum tipul continutului, complexitatea sau dimensiunea site-ului, uneltele de dezvoltare.
Multe caracteristici de accesibilitate pot fi mai usor implementate daca site-ul este proiectat de la inceput astfel. A-l corecta ulterior face munca mai dificila, mai ales pentru site-urile care au multimedia, de exemplu.

Prin urmare, cereti celui care va dezvolta site-ul ca acesta sa raspunda cerintelor de accesibilitate, iar daca pretul cerut vi se pare mic, fiti cu bagare de seama, probabil unele compromisuri tehnice au fost facute, deoarece accesibilitatea cere putin mai multa munca / timp.