Ce risti cand folosesti geotagging pentru postarile din retelele de socializare?

Panopticul este o cladire abstracta, construita de Jeremy Bentham, in care fiecare ocupant putea fi observat in orice moment de un privitor, fara ca acesta sa realizeze daca este urmarit.

Situatia este similara in multe privinte cu mediul digital. Avem senzatia ca ne putem pierde urma cu usurinta pe internet, dar realitatea este cu totul alta. Informatiile personale pe care le oferim voluntar pe numeroase aplicatii  sunt folosite in data mining (proces de analiza a unor cantitati mari de date si de extragere a informatiilor relevante din acestea folosind metode matematice si statistice) si adesea, in ciuda asigurarilor din partea aplicatiilor, sunt neprotejate.

Recent, o echipa de cercetatori de la Columbia University si Google a identificat un nou motiv de ingrijorare legat de confidentialitatea datelor. Ei au demonstrat ca este suficient sa folosesti geo-tagging pentru posturi in doar doua aplicatii pentru a putea fi identificat.

Cercetatorii au creat un algoritm care compara posturi cu geo tagging din mai multe aplicatii ale aceluiasi utilizator.  Ei pleaca de la premisa ca, daca ai postat cu geo-tagging intr-o aplicatie, exista sanse sa postezi si intr-o alta, la un alt moment.

In acest fel, pot fi determinate identitatea ta si detalii precum varsta, etnia si genul, pe langa alte informatii sensibile.

Acelasi algoritm creat de cercetatorii de la Columbia University poate identifica utilizatorii care au facut anonim cumparaturi pe mobil, folosind ping-ul catre cel mai apropiat releu de telecomunicatii mobile.

Location tracking este integrat in aplicatiile mobile pentru a-ti usura viata: te ajuta sa obtii indicatii atunci cand cauti o adresa, sa gasesti o banca in apropiere sau sa afli de o promotia a unui local din zona. Aceasta facilitate vine, din pacate, cu riscuri legate de confidentialitate, prea putin constientizate.

"If I now tell you that your location data makes you recognizable across all of your accounts, how does that change your behavior?” ne intreaba Augustin Chaintreau, profesor de stiinte la Columbia Engineering si membru in Data Science Institute.

Posibilitatea de a fi identificat prin simpla folosire a posturilor geotagged in doar doua aplicatii este un lucru minunat daca lucrezi la CIA, NSA, etc. Pentru noi, restul inca nu am gasit beneficiile... Dar poate le gasiti voi si ni le impartasiti!

 

Afla mai multe aici.