Ce este tehnologia AJAX?

Google Suggest si Google Maps sunt doua exemple de abordare noua in dezvoltarea de aplicatii web. Ele folosesc ceea ce este numit AJAX, prescurtarea de la Asyncronous JavaScript and XML. Aceasta tehnologie reprezinta o cotitura in privinta posibilitatilor oferite de Web.

AJAX are rolul de a spori gradul de interactivitate, viteza si uzabilitatea unei pagini web. Este o tehnica de dezvoltare web pentru crearea de aplicatii web interactive. Ideea este sa faci pagina web mai receptiva la actiunea userului prin schimbul de date cu serverul, discret si in portii mici, fara a mai astepta incarcarea intregii pagini la fiecare modificare facuta de user.
Aceasta face ca o aplicatie web-based sa functioneze asemanator uneia instalata pe desktop, intelegand prin asta ca o aplicatie desktop isi realizeaza procesele fara a face noi click pe ceva.
Dintre aplicatiile pe care le-am realizat pentru clientii nostri multe au integrata tehnologia AJAX. Priviti, de exemplu, cum functioneaza aceasta la afisarea, la mouse-over, a produselor din listingul categoriei "Carduri Cadou" sau la pre-selectarea automata a localitatilor atunci cand tara este deja selectata, in motorul de cautare din partea stanga a site-ului www.arrowintravel.ro